Hodowla jagniąt w Polsce

Jeszcze 26 lat temu na polskich łąkach i pastwiskach pasło się ponad 5 milionów owiec. Dzisiaj o takiej hodowli można pomarzyć. Trudno zresztą mówić o hodowli, skoro w całej Polsce owiec jest raptem około 230 tysięcy. Wygląda to jak skansenowy wizerunek polskiej wsi a nie poważny biznes hodowlany. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że powrót do polskich tradycji byłby jak najbardziej na miejscu ze względu na rolę, jaką pełniły owce w środowisku przyrodniczym oraz ogromną wartość mięsa zarówno prozdrowotną, jak i dietetyczną, nie mówiąc już o wysokiej jakości wełny i skór.owce

Czy owce wrócą do łask?

W przypadku owiec nie należy się spodziewać, by ich ewentualny powrót do ilości sprzed wielu lat był możliwy, ale oczywiście można oczekiwać zdecydowanej poprawy. Aktualne zapowiedzi resortu rolnictwa o przygotowaniu programu odbudowy i zrównoważonego rozwoju owczarstwa, podyktowane zainteresowaniem polską jagnięciną krajów arabskich i alternatywną ofertą dla producentów trzody chlewnej w rejonach, gdzie wystąpił afrykański pomór świń (ASF), to jednak nie jest rozwiązanie problemu i niekoniecznie musi się udać. Jagnięta polskie żywione paszami wytwarzanymi w gospodarstwach, pasące się na naturalnych łąkach i pastwiskach, których mięso cenione jest za wysoką jakość, są głównie eksportowane do krajów, gdzie popyt na nie jest ogromny. Musimy jednak pamiętać, że ani nie jesteśmy sami na rynku, ani nie jesteśmy potentatami – my wypełniamy tylko lukę w globalnej dystrybucji jagnięciny. Poprawy stanu pogłowia owiec należy upatrywać raczej na rynku wewnętrznym i nie jest to łatwy proces z uwagi na zaniechania w odpowiedniej edukacji konsumentów. Jak twierdzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przygotowywany program „będzie wskazywał sposoby i kierunki rozwoju chowu i hodowli owiec uwzględniając kompleksowe podejście do utworzenia pełnego łańcucha produkcyjnego: od stad hodowlanych, poprzez produkcję, ubój i przetwórstwo, aż do odbiorcy końcowego”. Wskazywanie kierunków to stanowczo za mało. Wraz ze słowami winne iść wielokierunkowe działania ze wsparciem finansowym i oczywiście z najważniejszym aspektem pozyskania odbiorcy końcowego.

Polskie rasy owiec

Większość hodowanych obecnie w Polsce ras owiec nie reprezentuje jednego typu użytkowego. Zazwyczaj cechuje je użytkowość kombinowana, najczęściej dwustronna: merynos polski – użytkowanie mięsno-wełniste, wysokie wymagania paszowe, wymaga klimatu suchego, owca leszczyńska – użytkowanie mięsno-wełniste, dobre wykorzystanie paszy, bardzo dobre dostosowanie do warunków środowiskowych, owca łowicka – podobnie jak owca leszczyńska, owca olkuska – wybitna plenność (230%), użytkowanie mięsno-wełniste, owca pomorska – użytkowanie mięsno-wełniste (wyśmienity smak jagnięciny), dobre wykorzystanie paszy, doskonałe dostosowanie do warunków środowiskowych również z wysokim poziomem opadów, bardzo dobra zdrowotność – wykazuje się odpornością na kulawkę, polska owca górska – użytkowanie wełnisto-mleczne, przystosowane do ekstremalnych warunków środowiskowych, duża odporność na choroby, wrzosówka – prymitywna owca kożuchowa, bardzo plenna, mało wymagająca, odporna na choroby i warunki atmosferyczne.

Hodowla owiec, a tym samym produkcja jagnięciny, nie może być substytutem dla wieprzowiny, która na ogół króluje na polskich stołach, ale raczej winna być obowiązkowym uzupełnieniem diety polaków w niezwykle smaczne mięso o właściwościach ogólnie prozdrowotnych i skutecznych w profilaktyce chorób nowotworowych (zasługa kwasów orotowych, szczególnie kumulowanych w mięśniach owiec chowanych w ekologicznych warunkach). Oczywiście to nie jedyne zalety mięsa jagnięcego.

Adres

Szewce, ul. Mylna 12
64-320 Buk

Kontakt

tel. +48 61 894 72 22
e-mail: sekretariat@agrotranshandel.pl

Polub nas

Strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.