Produkcja bydła mięsnego w Polsce

W ramach przemysłu rolnego funkcjonuje produkcja bydła mięsnego. Biorąc pod uwagę osiągnięty dochód wynikający ze sprzedaży bydła oraz rokroczny wzrost pogłowia bydła mięsnego, można założyć, że jest to dla rolników opłacalna produkcja – pod warunkiem, że spełnione są określone warunki, które tę opłacalność gwarantują.

krowa

Warunki opłacalności

Mówiąc krótko: poniesione nakłady, wielkość stada, użytki zielone i ceny skupu to czynniki, które mają znaczący wpływ na dynamikę opłacalności. Zanim jednak je omówimy, należy wspomnieć o bardzo ważnym aspekcie, który w dużym stopniu rzutuje na wielkość osiąganych profitów: rasa bydła mięsnego, ponieważ to od niej zależy cena zbytu.

 

Najbardziej popularne to przede wszystkim:

  • Angus – mniejsze wymagania w zakresie żywienia i utrzymania,

  • Simentaler – również mało wymagająca rasa w żywieniu i warunkach utrzymania,

  • Limousine – doskonale radzą sobie same podczas wycieleń, a dzięki dużej mleczności młode są zdrowsze i mają lepsze przyrosty dobowe. Niezwykle popularna, stanowi około 70% pogłowia bydła w Polsce,

  • Charolaise – wymagają nie tylko lepszych warunków utrzymania, ale również bardziej intensywnego żywienia,

  • Hereford – szybko dojrzewająca rasa, dobre rezultaty opasu na paszach objętościowych; znakomite steki i burgery.

 

Wracając do pozostałych czynników:

  • wielkość areału użytków zielonych – czynnik, który ma bezpośredni wpływ na wielkość stada. Generalnie bydło mięsne nie ma zbyt dużych wymagań paszowych, ale warto zapewnić przyzwoitą jakość użytków zielonych – stado jest zdrowsze, a młode mają lepsze przyrosty,

  • wielkość stada – wyższa skala produkcji pozwala na uzyskanie lepszej rentowności,

  • ceny sprzedaży – brak (z różnych przyczyn) stabilizacji ceny może pokrzyżować plany uzyskania dobrego zarobku, ale mając na względzie popularność za granicą ras takich jak: Limousine, Charolaise, Hereford i Angus, warto nastawić się na ich produkcję,

  • utrzymanie – tańsze od bydła mlecznego, biorąc pod uwagę małe wymagania w stosunku do pomieszczeń inwentarskich, mniejsze wymagania obsługi weterynaryjnej i brak konieczności kupowania sprzętu niezbędnego dla bydła mlecznego,

  • koszty pracy – dużo niższe w porównaniu do kosztów wykonywanej pracy związanej z hodowlą bydła mlecznego,

  • grupy producenckie – większe możliwości eksportowe, dla niektórych rolników tańsze ceny pasz,

  • dopłaty – zwiększają opłacalność produkcji.

 

Podsumowując:

opłacalna produkcja bydła mięsnego jest wynikiem popytu na bydło, kosztów utrzymania i funkcjonujących w momencie sprzedaży cen rynkowych.

Adres

Szewce, ul. Mylna 12
64-320 Buk

Kontakt

tel. +48 61 894 72 22
e-mail: sekretariat@agrotranshandel.pl

Polub nas

Strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.