Z nowym rokiem nowym krokiem


Choć prognozy nie przewidują większych przełomów na światowym rynku wieprzowiny w 2018 roku, wszyscy z nadzieją patrzą w przyszłość.

Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej opublikował prognozy, opracowane na podstawie Genesus, dla światowego rynku wieprzowiny na 2018 rok. Niestety sytuacja u większości znaczących producentów wieprzowiny ma pozostać praktycznie bez zmian.

Produkcja wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej zostanie utrzymana na podobnym poziomie jak w 2017 roku. Silny kurs euro w stosunku do dolara USA będzie pogarszał konkurencyjność unijnej wieprzowiny na rynkach światowych. Dotarcie afrykańskiego pomoru świń do Niemiec miałoby ogromny wpływ na światowy rynek wieprzowiny, a bacząc na szybkość rozprzestrzeniania się wirusa jest to bardzo prawdopodobne. - UE dysponuje doskonałą bazą do produkcji wieprzowiny. Pozostaje pytanie o jej konkurencyjność jeżeli dalsze kosztowne regulacje dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska zostaną wprowadzone w życie – poddaje pod wątpliwość Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCh. Co prawda w ostatniej dekadzie z produkcji ubyło 1 milion macior, ale poprawiła się ich wydajność. Wysoka konsumpcja wieprzowiny pozostanie dalej istotnym elementem wewnętrznego rynku.

W USA pogłowie macior wzrosło tylko o 1 proc., ale moc ubojowa wzrosła o aż 7 proc., w związku z uruchomieniem nowych ubojni. Popyt na żywiec wieprzowy powinien zostać na wysokim poziomie. Może to przełożyć się nawet na wzrost cen tuczników (szczególnie w miesiącach letnich) oraz utrudnioną konkurencję na rynkach azjatyckich.

Rynek kanadyjski będzie podążał za zmianami na rynku USA. Producenci tuczników w Kanadzie będą również beneficjentami wzrostu mocy ubojowych w USA oraz korzystnego kursu dolara kanadyjskiego w stosunku do dolara USA. 70 proc. produkcji żywca i mięsa wieprzowego jest eksportowane. Eksport prosiąt i tuczników do USA będzie dalej się rozwijał.

Zdania co do rozwoju produkcji wieprzowiny w Chinach są podzielone. Z jednej strony powstają nowe fermy trzody chlewnej, ale z drugiej spora część pogłowia jest likwidowana z powodów środowiskowych. Dane rządowe z października 2017 wskazują, że pogłowie świń w tym kraju wyniosło 34,87 mln sztuk (-5,3 proc. w skali roku). Stado podstawowe zmniejszono o 2 mln sztuk. Z tego powodu przewidywane są dalej wysokie ceny na żywiec wieprzowy oraz duży import wieprzowiny.

Produkcja wieprzowiny w Rosji jest opłacalna od 5 lat. Sankcje nałożone na Europę i Północną Amerykę utrzymują import na minimalnym poziomie. Nie ma oficjalnych sygnałów, aby coś miało się zmienić w tym względzie w 2018 roku. ASF utrudnia ekspansję produkcji w tym kraju oraz eksport. Konsumpcja wieprzowiny sięga zaledwie połowy średniego spożycia w krajach UE. Ze wzrostem gospodarki spożycie wieprzowiny w Rosją będzie rosło. Koszt produkcji kilograma żywca w Rosji jest wyższy niż Europie czy Ameryce. Z biegiem lat różnice w kosztach produkcji powinny się jednak zacierać.


Źródło: www.kzp-ptch.pl

Adres

Szewce, ul. Mylna 12
64-320 Buk

Kontakt

tel. +48 61 894 72 22
e-mail: sekretariat@agrotranshandel.pl

Polub nas

Strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.

Realizacja: TenseAPP!