Ceny świń lecą w dół


Koronawirus zmienił nasze dotychczasowe życie. Namieszał w każdej dziedzinie, również w popycie na wieprzowinę.

Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej koryguje wcześniejsze optymistyczne prognozy cenowe. Powód? Pandemia koronawirusa zmieniła wszystkie trendy cenowe.

Na europejskim rynku stosunkowo niska podaż tuczników spotkała się z ograniczonym popytem na wieprzowinę. - Zamknięte restauracje i punkty gastronomiczne, w połączeniu z osłabioną siłą nabywczą ludności z powodu zwiększającego się bezrobocia lub zagrożenia utraty pracy, znacznie osłabiły optymistyczne nastroje panujące jeszcze przed kilkoma tygodniami – przyznaje Aleksander Dargiewicz ze związku, po czym dodaje: - opóźniony sezon grillowy oraz sezonowe podwyżki cen w okresie letnim prawdopodobnie nie przyniosą wcześniej zakładanych bardzo wysokich cen wieprzowiny.

Dodatkowo rosnąca konkurencja na rynkach światowych taniej wieprzowiny pochodzącej z USA i Brazylii oraz wypełnione mroźnie i chłodnie nie pozostawiły innej opcji jak obniżenie cen skupu w większości krajów unijnych. Nawet zwiększone dostawy na rynek chiński nie były w stanie zrekompensować spadku popytu na wewnętrznym rynku unijnym, który zmaga się z problemami logistycznymi i pozrywanymi łańcuchami dostaw w czasie walki z COVID-19.

W 17. tygodniu 2020 r., po korektach w Niemczech, największy spadek ceny skupu zanotowano w Austrii (-12₵), Holandii (-8₵), a najmniejszy we Francji (-3₵). W środku stawki pozostała Hiszpania (-6₵), która została pozbawiona zwiększonej konsumpcji wieprzowiny z powodu braku turystów. 29 kwietnia br. w notowaniach VEZG cena w Niemczech spadła o 5 centów do wysokości 1,70 €/kg (wbc). W 19. tygodniu 2020 r. u naszych zachodnich sąsiadów jest to już tylko 1,646 €/kg - to najniższa cena od marca ub.r. Obniżka cen w Niemczech przyniesie niestety ze sobą kolejne spadki cen również w naszym kraju.

USA znacząco zwiększyło dostawy wieprzowiny do Chin. Według USDA amerykanie w roku bieżącym dostarczyli na rynek chiński 264 tys. ton. W roku ubiegłym w tym samym okresie eksport wyniósł zaledwie 56 tys. ton. Rekordowy wzrost eksportu nie pozwala jednak na zrekompensowanie nadwyżki produkcji żywca na rynku USA, która doprowadziła do bardzo niskich cen w skupie 0,75$/kg (wbc). Stworzyło to silną konkurencję amerykańskiej wieprzowiny na rynkach światowych.

Źródło: www.kzp-ptch.pl

Adres

Szewce, ul. Mylna 12
64-320 Buk

Kontakt

tel. +48 61 894 72 22
e-mail: sekretariat@agrotranshandel.pl

Polub nas

Strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.

Realizacja: TenseAPP!