Gdzie dwóch się bije


Nagły zwrot w relacjach Chiny – USA może okazać się ogromną szansą dla krajów unijnych.

Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej, powołując się na agencję Reuters, Chiny nie będą importować soi i wieprzowiny z USA. Zanosi się na kolejny zwrot w stosunkach handlowych pomiędzy dwiema największymi gospodarkami świata.

Według Genesus, od lutego 2020 r. cena żywca wieprzowego w Chinach spadła o 21 proc., ale dalej jest to wysoki poziom 30,1 juanów/kg (ok. 16,5 zł/kg) w maju br. Spadek ceny wieprzowiny nastąpił w wyniku częściowej odbudowy pogłowia świń zlikwidowanego w wyniku zakażenia ASF, ograniczonej konsumpcji spowodowanej pandemią COVID-19, rekordowemu wzrostowi importu oraz uwalnianiu rezerw państwowych.

- Zatrzymanie importu wieprzowiny z USA na rynek chiński w wyniku działań politycznych władz chińskich sprzyjać będzie wzrostowi dostaw z innych rejonów świata, w tym z Unii Europejskiej. Prawdopodobnie władze chińskie nie będą chciały dopuścić do wzrostu cen wieprzowiny. Jednym z elementów stabilizujących rynek wieprzowiny jest import. Jeżeli konflikt na linii USA-Chiny będzie się przedłużał, to unijni eksporterzy mogą liczyć na rosnące zamówienia, co z kolei przyczyni się do wzrostu ceny żywca wieprzowego w krajach UE – komentuje Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCh.

Rosnący eksport do Chin to nie jedyne optymistyczne prognozy. Według związku również z powodu odmrażania sektora gastronomii, restauracji i hoteli oraz sezonu grillowego spodziewane są dodatkowe impulsy rynkowe.

Źródło: www.kzp-ptch.pl

Adres

Szewce, ul. Mylna 12
64-320 Buk

Kontakt

tel. +48 61 894 72 22
e-mail: sekretariat@agrotranshandel.pl

Polub nas

Strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.

Realizacja: TenseAPP!